הערכת תוכנית התשתיות של משרד המדע והטכנולוגיה

צטט כ:
גץ דפנה, גלעד ורד, כץ-שחם אושרת, זמר-בציר נועה. הערכת תוכנית התשתיות של משרד המדע והטכנולוגיה חיפה, ישראל, מוסד שמואל נאמן, 2013. https://neaman.org.il/Evaluating-Infrastructure-Program-Science-Technology-Space-Ministry-sub-HEB
קבצים להורדה:
6-414.pdf(2677KB)

מחקר המשך להערכת ההשפעות קצרות וארוכות הטווח של מחקרים ומרכזי ידע, שקבלו מימון ממשרד המדע והטכנולוגיה בשנים 2000 עד 2010 במסגרת תוכנית התשתיות. המחקר הוזמן על-ידי משרד המדע והטכנולוגיה ובוצע במימון משותף של מוסד נאמן ומשרד המדע והטכנולוגיה.

תוכנית התשתיות המדעיות של משרד המדע והטכנולוגיה, פועלת משנת 1995 במטרה לגשר בין המחקר הבסיסי האקדמי לבין הפיתוח היישומי, ומטרתה לצמצם את זמן ההבשלה של רעיונות טכנולוגיים שימושיים. הפיתוח היישומי אליו מכוונת התוכנית עשוי להוביל למימוש פוטנציאל כלכלי, ובטווח הארוך לצמיחת הכלכלה הישראלית ולמיצוב המחקר המדעי הישראלי בחזית המדע והטכנולוגיה בעולם.

מחקר הערכה זה  מהווה המשך למחקר שביצע מוסד נאמן בשנת 2005 לבחינת ההשפעות הכלכליות של מחקרים ותוכניות מדעיות שבוצעו במסגרת תוכנית התשתיות. מטרת המחקר היתה לספק נתונים לגבי התוצאות, התפוקות וההשפעות שהיו למחקרים ולמרכזי הידע שהשתתפו בתוכנית, שיוכלו לשמש לצורך גיבוש מדיניות עתידית של השקעה במחקר ופיתוח מדעי טכנולוגי ולבחינת מיקומה של תוכנית התשתיות של משרד המדע במערך ההשקעות במו"פ של מדינת ישראל.

המתודולוגיה ששימשה לביצוע המחקר כללה שאלוני מחקר וראיונות אישיים עם חוקרים שבצעו מחקרים או עמדו בראש מרכז ידע במסגרת תוכנית התשתיות. כחלק מהעבודה בוצעה גם סקירת ספרות הכוללת בחינה של תוכנית התשתיות בהשוואה לתוכניות ממשלתיות אחרות לעידוד מו"פ בישראל ובמדינות אחרות.

תוצאות ההערכה מעידות על חשיבותם של המחקרים ומרכזי הידע שמומנו במסגרת התוכנית. קבלת מימון למחקר במסגרת התוכנית מהווה בסיס למחקרי המשך ולקבלת מענקי מחקר נוספים. למחקרים המתבצעים במסגרת התוכנית קימת חשיבות ברמה הלאומית (הכשרת סטודנטים, הכשרת כ"א אקדמי,

פתרון בעיות בתעשייה, שת"פ בין מחקר בסיסי לבתי חולים, מימון מחקר בתחומים הנדסיים ועוד)  והם עוסקים בנושאים בעלי חשיבות עולמית.

 

ההשפעות המסחריות שהיו למחקרים ולמרכזי הידע ניכרות בהקמת חברות, פטנטים, רשיונות שניתנו לשימוש בטכנולוגיה ויישומים מסחריים המבוססים על פעילות מרכזי הידע. חוקרים רבים התייחסו לחשיבות הרבה שיש לתוכנית התשתיות במערך ההשקעות במו"פ של מדינת ישראל בשל המימון שהיא נותנת למחקרים בשלבים מתקדמים של המחקר הבסיסי, המסייע להם להבשיל עד ליכולת שילוב בתוכניות אחרות, תרומתה לחשיבה יישומית וליצירת מאמץ משותף של חוקרים מתחומים שונים.

הדוח המסכם את המחקר כולל המלצות והצעות לשיפור.

פרסומים נוספים שיכולים לעניין אותך

גודל טקסט:
שינוי צבעי האתר:
מקשי קיצור
S - עבור לתוכן העמוד
1 - עמוד הבית
4 - חיפוש
הצהרת נגישות