Informing
Policy
for Progress

זיהוי חסמים המשפיעים על יישום סימביוזה תעשייתית בישראל

אופירה אילון, ורד אייל, נעמה שפירא, חגית שניר-זלינגר
דוח /
ספטמבר 2020

שתפו

READ ONLINE

ציטוט

אילון, א׳, אייל, ו׳, שפירא, נ׳, ושניר-זלינגר, ח׳ (2020). זיהוי חסמים המשפיעים על יישום סימביוזה תעשייתית בישראל. מוסד שמואל נאמן.
https://www.neaman.org.il/industrial-symbiosis-barriers-for-implementation-in-israel/

סימביוזה תעשייתית מבוססת על שיתוף פעולה בין תעשיות ועסקים המייצרים פסולת, עודפי אנרגיה, תוצרי לוואי מתהליכי ייצור ועוד. חברות משתמשות בתוצרי לוואי או בפסולת של חברות אחרות, מפחיתות שימוש בחומרי גלם בתוליים, וכך “סוגרות את המעגל” כדי ליצור מצב קרוב יותר לאפס פסולת.

עיקר התועלת מסימביוזה תעשייתית נובעת ממכירה או מסירה של פסולת וחיסכון בעלות הטיפול בה, כפי שהיא נגזרת מהרגולציה – עלויות טיפול (מיון, נטרול, מיצוק וכדומה, בהתאם לסוג הפסולת), עלויות שינוע, עלויות הטמנה והיטל הטמנה. בנוסף, קיימת תועלת הנובעת מחיסכון בחומרי גלם בתוליים.

על פניו, סימביוזה תעשייתית מייצרת מצב של win-win, בו כולם נהנים ומרוויחים, אולם, מתברר כי קיימים חסמים רבים למימוש פוטנציאל זה. במסגרת פיילוט שיזם משרד הכלכלה, חברת 4s מקדמת את הפרויקט בצפון הארץ, כאשר ד”ר פורטונה ופרופ’ אילון ממוסד נאמן משמשים כיועצים מקצועיים. מחקר זה, שהתקיים במהלך השנים 2019 ו-2020, עוסק בזיהוי חסמים וגורמים מקדמים המשפיעים על יישום סימביוזה תעשייתית בישראל.

קישור אל מאמר בנושא באתר המכללה למנהל

Upcoming Events