צטט כ:
אילון אופירה, נוביק א.ב.י., אלימלך אפרת, אבנימלך יורם.
חלופות להפרדה, מיחזור וטיפול באשפה בעיר חיפה חיפה, ישראל, מוסד שמואל נאמן, 2008. https://neaman.org.il/Alternatives-segregation-recycling-garbage-treatment-Haifa-HEB
מסמך זה בוחן את התכנות ההפרדה במקור בחיפה ומתמקד בנווה שאנן רבתי כאזור לביצוע פיילוט. חשוב לציין כי מסמך זה מתייחס להפרדת הפסולת לשני זרמים בלבד: זרם רטוב נקי, המכיל פסולת אורגנית רקבובית ומיועד לטיפול ביולוגי, וזרם יבש המכיל את כל שאר הרכיבים, כגון: פלסטיק, מתכת, זכוכית ועוד. במתקן הקצה ניתן יהיה להפריד את הזרם היבש לרכיבים השונים ולמכרם כחומר גלם לאחר צריכה. הדגש בתוכנית זו הנו על שמירת החומר האורגני נקי מרכיבים יבשים. עם זאת, כניסה של אחוזים בודדים של חומר יבש לא תפגום מהותית באיכות הטיפול הביולוגי.
תוכנית להפרדה במקור הנה בעלת מספר יתרונות: איכות הטיפול הביולוגי גבוהה יחסית, המיון במתקן הקצה יעיל, השיטה פשוטה יחסית לאזרח כיוון שאינה דורשת ידע רב לצורך המיון בבית. עם זאת, יישום תוכנית להפרדה במקור מצריך תכנון מחדש של מערך האצירה ומערך האיסוף העירוני ובמקביל שינוי דפוסי ההתנהגות של התושבים.
בשלב הראשון נבחן המצב הקיים, תוך התייחסות לכמויות הפסולת המיוצרות ולמערך האצירה והאיסוף. בשלב השני נבחנו מגמות קיימות בטיפול בפסולת עירונית מוצקה. זאת תוך התייחסות למשמעות של הטלת מס הטמנה, כתמריץ ליישום חלופות אחרות.
בשלב הבא הוצגו חלופות לשינוי מערך האצירה והאיסוף, בהתבסס על כמות הפסולת המיוצרת וגודל האוכלוסייה. בשלושת החלופות שהוצגו, המקטע הרטוב מפונה פעמיים בשבוע. עבור המקטע היבש, לעומת זאת, הוצגו שלוש חלופות של תדירות איסוף: פעם בשבוע, פעמיים בשבוע ושלוש פעמיים בשבוע.
ממצאי עבודה זו מצביעים על התכנות כלכלית של יישום תוכנית להפרדה במקור בנווה שאנן רבתי. רק החיסכון ממניעת היטל הטמנה יעמוד בשנת 2011 (כשנתיים לאחר יישום הפיילוט בנו"ש) על 625,000 ₪ וכשהתוכנית תורחב ליתר שכונות העיר, תחסוך עיריית חיפה קרוב ל-3 מיליון ₪ מדי שנה. ככל שהיטל ההטמנה יהיה גבוה יותר כך תגדל הכדאיות של יישום פתרונות חלופיים לטיפול בפסולת. מהבחינה הזו עיריית חיפה הינה חלוצה, אשר איתרה הזדמנות להפוך את הטיפול בפסולת ממטרד למשאב
פרסומים נוספים שיכולים לעניין אותך