דיור בר השגה: פיתוח ידע, רישות, וקידום מדיניות

הפרויקט במוסד שמואל נאמן, ביחד עם המעבדה לתכנון עם הקהילה בטכניון,  פועל למען פיתוח מדיניות דיור חברתית וקידום תמהיל דיור חברתי בישראל.  לשם כך, הפרוייקט מעודד שיתופי פעולה בין השלטון המרכזי, המקומי, החברה האזרחית, והמגזר הפרטי.

מצוקת הדיור עלתה לכותרות בעקבות המחאה החברתית בקיץ 2011, שבמרכזה עמדה העלייה החדה בעלויות הדיור. מאהלים הוקמו בעשרות ערים ומאות אלפי מפגינים יצאו לרחוב כדי לדרוש 'דיור בר השגה'. הדגש של המפגינים על נושא הדיור לא עלה במקרה: הנטל הכבד של הוצאות הדיור  משפיע לא רק על משק הבית הפרטי, אלא גם על החברה כולה. הוא גורם לצימצום הניידות החברתית, מגדיל פערים בין אזורים שונים, ויוצר ריכוזי עוני במקומות המרוחקים. 

המחאה החברתית יצרה  הזדמנות לקידום מדיניות, חקיקה, ורגולציות ממשלתית בנושא הדיור, ופרויקט הדיור במוסד שמואל נאמן ממלא תפקיד ייחודי בתחום.

להלן סקירת קצרה של פעילות הפרוייקט בשנת 2011.

פרסומים:  הפרסום המרכזי ב-2011 היה 'דו"ח צדק מרחבי: דיור, תחבורה, תכנון וקרקעות' שהוגש למובילי המחאה ולממשלת ישראל כאלטרנטיבה לדו"ח של ועדת טרכטנברג בנושא הדיור. הפרויקט במוסד שמואל נאמן ריכז את כתיבת הדו"ח בשיתוף עם עו"ד גיל גן מור מהאגודה לזכויות האזרח, והפעיל צוות של יותר מ - 50 אנשי אקדמיה מכל האוניברסיטאות. הדו"ח הציג לראשונה בישראל דרכים לרפורמה במדיניות תכנון, דיור ותחבורה לשם הגברת הצדק והחוסן החברתי. בנוסף היינו מעורבים ביעוץ וכתיבה של ניירות עמדה של גופים רבים בנושא הדיור, כולל מרכז השלטון המקומי, התאחדות הסטודנטים הארצית, איגוד המתכננים בישראל, המטה לתכנון אחראי  והקואליציה לדיור בר השגה, ובמסירת חומר ופגישות עם אנשי ועדת טרכטנברג. 

עידוד ועיצוב השיח הציבורי:  הפרוייקט ניצל את הזרקור הלאומי על מצוקת הדיור כדי לעורר את השיח הציבורי בכלי התקשורת. עבודת הפרויקט של מוסד שמואל נאמן צוטטה במאמרים עיתונאים רבים, ובראיונות ברדיו, וטלויזיה  בארץ ובחו"ל.  כמו כן, פרסמנו מאמרי דעה בדה מרקר (2)[1], כלכליסט (2)[2], וג'רוסלם פוסט[3] .

סדנאות והכשרות: במהלך הקיץ נתבקשנו  להרצות בנושא דיור בר השגה בעשרות מאהלים בכל חלקי הארץ. הכשרנו כארבעים מרצים ומנחים, בשיתוף פעולה עם איגוד המתכננים ועם הקואליציה לדיור בר השגה, וביחד הכנו והפצנו חומרי הסברה חדשים שהותאמו במיוחד לצרכי המאהלים. אנו ממשיכים ללוות את כל הגורמים המקדמים מדיניות דיור חברתית.

הרצאות  ותדרוכים (policy briefings): הצגנו את הנושאים במועצה הארצית לתכנון ובנייה, במשרד המשפטים ולמתכנני מינהל התכנון במשרד הפנים, ביחד עם פרופ' רחל אלתרמן מהטכניון וד"ר חיים פיאלקוף, לשעבר מנכ"ל משרד השיכון. כמו כן, העדנו בפני ועדות כנסת שונות (ועדת פנים ואיכות הסביבה המקדמת את הרפורמה בתכנון, ועדת הכלכלה, והלובי לקידום דיור).  השתתפנו והנחינו דיונים באקדמיה (באונ' עברית, אונ' ת"א, הטכניון, בצלאל, ואונ' בן גוריון. ומכון ון ליר). לקחנו חלק פעיל במסגרות שונות של החברה האזרחית -- בכנסים השנתיים של המועצה לבנייה ירוקה, האגודה לזכויות האזרח, איגוד המתכננים, מרחב- התנועה לעירוניות, מרכז השל לקיימות, עמותת סיכוי, וארגון הגיאוגרפים.

קידום פרויקטים של דיור בר השגה:  למרות העדר חקיקה לאומית ותקציבי סיוע  חשוב כיום לקדם פרויקטי פיילוט של דיור בר השגה. על כן, ייעצנו למספר פרויקטים ביחד עם ארגונים מהחברה האזרחית (בעיקר בחיפה), והשלטון המקומי (בעיקר בת"א), ויזמנו תוכנית חדשה המיועדת לתת סיוע פיננסי וליווי טכני לפרויקטים קהילתיים של דיור בר השגה בתמהיל חברתי. השנה השגנו מימון ראשוני למיפוי פרויקטים קיימים וצרכיהם לסיוע. אנו נמשיך ללוות את  המחקר והמיפוי בשלבים הבאים.

פעילות הפרוייקט נושאת פרי והשפעותיה ניכרות בתחומים רבים.  בנוסף לשינוי המתחולל בשיח הישראלי סביב נושא הדיור, ניתן להצביע על מספר שינוים במדיניות שלהם תרמה העבודה שלנו, ביחד עם אנשים וארגונים רבים אחרים.

חקיקה בנושא דיור בר השגה:  בסוף שנת 2011 הממשלה הגישה לראשונה הצעת חקיקה בנושא של דיור בר השגה, בשילוב עם הרפורמה בחוק התכנון והבנייה. ההצעה מספקת הגדרה משפטית למונח "דיור בר השגה", מסמיכה רשויות מקומיות לייעד קרקע להשכרה לדיור בר השגה, ומציעה דרכים לניהול וניטור יחידות הדיור.

דיור ציבורי חדש:  בתפנית חדה ביותר, משרד השיכון נסוג מהתנגדותו ארוכת השנים לבנייה חדשה לדיור ציבורי, ומצהיר על ניסיונות לקידום חקיקה להקצאת 5% מכל בנייה חדשה על קרקעות מינהל מקרקעי ישראל עבור דיור ציבורי. במידה והצעה זו תעבור עם תקציב תפעול מתאים, יהיה זה הישג משמעותי ביותר.

דירות קטנות ופיצול דירות: משרד הפנים הוציא הנחיות חדשות ומחייבות המורות על הכללת  דירות קטנות בבנייה חדשה, ומאפשרות פיצול דירות קיימות בתנאים מסוימים, בהתאם להמלצות המחקר שלנו עם פרופ' רחל אלתרמן מהטכניון.

הפרויקט סייע ביצירתו של 'באז' תקשורתי משמעותי, שרובו מרוכז כאן:
http://israelaffordablehousing.blogspot.com

סרט דוקומנטרי קצר, שהפקנו עבור 'הקואליציה לקידום דיור בהישג יד בישראל', שכותרתו: 'מלמטה למעלה – מקדמים דיור בר השגה בישראל', ניתן לצפייה כאן:

הרצאה במאהל - דיור בר השגה:

צדק מרחבי והמחאה החברתית (3 חלקים):

     


[1] דה מרקר – 15.7.11: "התפקיד החברתי של משרד הבינוי והשיכון"

  דה מרקר – 22.7.11: "מאבק האוהלים כתפישה חברתית חדשה"

[2] כלכליסט – 11.8.25: "כולם רוצים חיי איכות כמו בתל-אביב"
  כלכליסט – 30.1.12: "2 חדרים ב- 2 מליון שקל זה דיור בר-השגה?"

[3] ג'רוזלם פוסט – 27.7.11: Analysis: Winds of change?""

פרסומים תחת הנושא

גודל טקסט:
שינוי צבעי האתר:
מקשי קיצור
S - עבור לתוכן העמוד
1 - עמוד הבית
4 - חיפוש
הצהרת נגישות