מוסד שמואל נאמן מתכבד להציג דוח ראשון בסדרה בנושא ביטחון המזון הלאומי של ישראל לקראת שנת 2050. במרכז היוזמה עומדת ההגדרה המקיפה של ביטחון מזון: “ביטחון מזון הוא כאשר לכל האנשים, בכל עת, יש גישה פיזית וכלכלית למזון מספיק, בטוח ומזין אשר עונה על הצרכים התזונתיים והעדפות המזון שלהם לחיים פעילים ובריאים“. כותבי הדו”ח, פרופ’ אייל שמעוני, סימה ציפרפל, וצוות ‘ביטחון מזון’ של מוסד נאמן, מציגים חזון מאתגר לעתיד התזונה בישראל.
המחקר מציג ארבעה אתגרים מרכזיים:
- יצירת בסיס לתזונה בריאה ומקיימת
- צמצום הפער בין ייצור לצריכה לנוכח גידול האוכלוסיה
- הגדלת ההתבססות על ייצור מקומי
- התאמה לאגן הים התיכון ולתרבות המקומית
ממצאי הדוח מהווים בסיס ראשוני להצבת מתווים ויעדים לאומיים בדרך לגיבוש תכנית מדיניות לאומית לביטחון מזון. המחקר מספק תובנות מעמיקות ומעשיות שיסייעו למקבלי ההחלטות בתכנון אסטרטגי ארוך טווח של מערכת המזון הישראלית.
פרופ’ אייל שמעוני, מוביל המחקר, כותב: “הדו”ח שלנו מניח את היסודות לצלחת המזון הקולקטיבית הרצויה לנו בשנת 2050, והוא גם בסיס טוב לפיצוח האתגרים שנציב לעצמנו. למדנו, חקרנו, נסמכנו על הרבה אנשים טובים ממכונים, עמותות, משרדי ממשלה ועוד – שיש להם עניין וכבר החלו להעמיק בעניין. בימים אלה אנחנו שוקדים על השלב הבא שהוא חידוד תרחישי היחוס והיעדים הלאומיים הרצויים. מתוך אלה נצא בצוותים מקצועיים ובשיתוף רחב של מגוון בעלי עניין לגבש רעיונות ותכניות לפתרונות. אנו מקווים שהממצאים יתרמו לדיון ציבורי פורה ויסייעו בעיצוב מדיניות מזון בת־קיימא לטובת כל אזרחי ישראל”.
לקריאת הדוח המלא:
צלחת המזון הישראלית ב־2050 | דוח ביניים
לתיאום ריאיון עם פרופ’ אייל שמעוני: eyal@sni.technion.ac.il
—
אודות מוסד שמואל נאמן:
מוסד שמואל נאמן הוקם בטכניון בשנת 1978 כארגון עצמאי ללא מטרות רווח, שנועד לזהות, לגבש ולנתח סוגיות מדיניות חיוניות להתפתחות המדעית והחברתית של מדינת ישראל, ולעודד דיון ציבורי מושכל שיקדם ויסייע בתהליך קבלת החלטות לאומיות. המחקר במוסד נאמן כולל ניתוח מדיניות בנושאים בעלי חשיבות לאומית בתחומי מדע, הנדסה, טכנולוגיה, השכלה גבוהה, וחברה. צוות המוסד כולל מגוון רחב של מומחים מהאקדמיה ומהתעשייה. המוסד מפיק דוחות מחקר, מארח כנסים ומפגשים מקצועיים, ומעניק תמיכה לסטודנטים וחוקרים בתחומים רלבנטיים.