מדד הביטחון האישי לשנת 2019 הוא הדו”ח השלישי בנושא “אלימות, פשיעה ושיטור בחברה הערבית”.
המדד נולד מתוך המציאות המדממת בחברה הערבית, אשר מגיעה לשיאים כואבים חדשים בשנים האחרונות. בכל שנה אנו רואים כי חלה עלייה נוספת במקרי האלימות והפשיעה בחברה הערבית: בשנת 2018 קופחו חייהם של 71 אזרחים ואזרחיות ערבים, ושיעורם מכלל הנרצחים וההרוגים בישראל עמד על 61 אחוזים, פי שלושה מחלקה של החברה הערבית באוכלוסייה. בשנת 2019 , מספר הנרצחים וההרוגים בשל אלימות ופשיעה בקרב האזרחים הערבים עמד על 89 נפש, יותר מבכל שנה אחרת בתולדות המדינה. שיעורם של הנרצחים הערבים מכלל קורבנות הרצח וההריגה במדינה עמד על 65% בשנה זו.
תופעת האלימות בחברה הערבית לא נוצרה יש מאין. הסיבות לה רבות, והמרכזיות שבהן הן: נוכחות בלתי מספקת של המשטרה ביישובים הערביים; מצבה החברתי־כלכלי של האוכלוסייה הערבית – מחצית מכלל המשפחות הערביות מוגדרות כעניות וכמעט שני שלישים מהילדים הערבים חיים מתחת לקו העוני; אבטלה נרחבת – בעיקר בקרב צעירים וצעירות; תמורות בתפקיד המשפחה בחברה הערבית ומעבר לחברה אינדיבידואליסטית יותר, הגורמים לכך שהמשפחה אינה מקור לביטחון ולאכיפת החוק כפי שהייתה בעבר, אך גם הרשויות עדיין לא ממלאות תפקיד זה במידה מספקת בחיי האזרחים הערבים; אי־שוויון בשירותים הניתנים לאזרחים הערבים, אשר בא לידי ביטוי בין היתר בנוכחות דלילה של מוסדות הממשלה ביישובים הערביים ועוד.
מדד הביטחון האישי והקהילתי לשנת 2019 מבוסס על סקר שהתמקד בארבעה תחומים:
- תחושותיהם ועמדותיהם של האזרחים הערבים כלפי היקף האלימות והפשיעה ביישוביהם וכלפי תופעות האלימות ביישוב מגוריהם;
- היקף החשיפה של האזרחים הערבים לתופעות של אלימות ופשיעה, אם במישרין ואם באמצעות חברים או קרובי משפחה שנחשפו לתופעות אלה;
- נכונותם של האזרחים הערבים להירתם למאבק באלימות;
- עמדות האזרחים הערבים כלפי המשטרה ותחושותיהם ביחס להתנהגותה כלפיהם.
ממצאי הסקר של 2019 מיטיבים להמחיש את המחסור בשיטור בחברה הערבית,
ומדיווחי הנשאלים הערבים מצטיירת תמונה עגומה ביחס לתופעות האלימות והפשיעה ולהשפעתן על חייהם של האזרחים הערבים, בהן שימוש בנשק חם, סחר בסמים, עבירות רכוש, אלימות פיזית ואיומים.