Informing
Policy
for Progress

תפוקות מו”פ בישראל: פרסומים מדעיים בהשוואה בינלאומית, 2023

דוח /
ינואר 2024

שתפו

READ ONLINE

ציטוט

גץ, ד׳, וברזני, א׳ (2024). תפוקות מו”פ בישראל: פרסומים מדעיים בהשוואה בינלאומית, 2023. מוסד שמואל נאמן.
https://www.neaman.org.il/rd-outputs-in-israel-international-comparison-of-scientific-publications-2023/

דוח זה מציג ממצאים שהופקו במהלך אנליזה ביבליומטרית שהתבצעה במהלך שנת 2023 על השינויים שחלו בתפוקות המחקר של מדינת ישראל לאורך הזמן ובהשוואה בינלאומית. הדוח מספק תובנות לגבי פרודוקטיביות המחקר והאימפקט המדעי של תוצרי המחקר בזירה העולמית.
הפרק הראשון מציג ניתוח של תפוקות מחקר ופיתוח בישראל בהשוואה בינלאומית, כפי שהן באות לידי ביטוי בפרסומים מדעיים. הפרק כולל נתוני שת”פ בינלאומי והשפעה מדעית, מדדי ציטוטים בתחומים נבחרים וביחס למדינות בנות השוואה, וכן שינויים במגמות הפרסום ב-Open Access.
הפרק השני מתמקד בהשוואת תפוקות המחקר של ישראל ביחס למדינות המזרח התיכון. הפרק כולל עדכון של השינויים בנתונים הביבליומטריים שחלו בשש המדינות הבולטות במחקר המדעי במזה”ת: ישראל, טורקיה, אירן, מצרים, ערב הסעודית וירדן. להשלמת התמונה – הוספנו נתוני חדשנות נבחרים, וכן דיון בסיבות הגיאו-פוליטיות שעשויות להשפיע על התמורות שזוהו.
טכנולוגיות קוונטיות נמצאות כיום בחזית המחקר המדעי ומבטיחות התקדמות מהפכנית בתחומי המחשוב, התקשורת והקריפטוגרפיה. לטכנולוגיות הקוונטים יש פוטנציאל לחולל מהפכה במגוון תעשיות – החל מעיבוד מידע ועד למדעי החומרים. הפרק השלישי מתרכז בתפוקות המו”פ של ישראל בתחום טכנולוגיות הקוונטים. הפרק מתאר את מאפייני הפרסומים הישראלים בתחומי הקוונטום עם השוואה לזירה העולמית, התפלגות הפרסומים לפי אוניברסיטאות, נתוני ציטוטים והשפעה מדעית, ומיפוי פטנטים.
הפרק הרביעי כולל סקירת מחקרים ומדדים חדשים ומתבסס על מאמרים שפורסמו בעולם במהלך שנת 2023, עם דגש על מסקנות שעשויות להיות רלבנטיות לזירה הישראלית. העבודות שנסקרו כוללות התייחסות לנושאים כמו חופש אקדמי, קניין רוחני, חדשנות, פיתוח בר-קיימא, מגדר, ושימוש בכלי AI להערכה ביבליומטרית.

Upcoming Events