Informing
Policy
for Progress

הערכת תוכנית התשתיות של משרד המדע והטכנולוגיה והחלל

מחקר המשך להערכת ההשפעות קצרות וארוכות הטווח של מחקרים ומרכזי ידע, שקבלו מימון ממשרד המדע, הטכנולוגיה והחלל בשנים 2000-2010 במסגרת תוכנית התשתיות.

תוכנית התשתיות המדעיות של משרד המדע והטכנולוגיה, פועלת משנת 1995 במטרה לגשר בין המחקר הבסיסי האקדמי לבין הפיתוח היישומי, ומטרתה לצמצם את זמן ההבשלה של רעיונות טכנולוגיים שימושיים. הפיתוח היישומי אליו מכוונת התוכנית עשוי להוביל למימוש פוטנציאל כלכלי, ובטווח הארוך גם לצמיחת הכלכלה הישראלית ולמיצוב המחקר המדעי הישראלי בחזית המדע והטכנולוגיה בעולם.

מחקר הערכה זה מהווה המשך למחקר שביצע מוסד שמואל נאמן בשנת 2005 לבחינת ההשפעות הכלכליות של מחקרים ותוכניות מדעיות שבוצעו במסגרת תוכנית התשתיות. מהמחקר עולה כי התוכנית פועלת בנישה ייחודית, אשר הצליחה לייצר ידע חדש שהוביל להתפתחות גם במחקר היישומי. התחומים בהם ההשקעה הניבה תוצאות טובות במיוחד הם תאי גזע, חומרים מתקדמים, ננוטכנולוגיה, אלקטרואופטיקה, רפואה, ביוטק וחלל.

על פי ממצאי המחקר, ל-75% מהמחקרים שבוצעו במסגרת התוכנית יש המשך גם כיום וב-95% מהמחקרים נוצר ידע תשתיתי חדש, בצורת מאמרים, פטנטים והקמת קבוצות מחקר חדשות. בהתבסס על ידע שנוצר בפרויקטים במסגרת התוכנית, הוגשו 30 בקשות לרישום פטנטים ו-21 מיתוכן נרשמו. ב-64% מהמחקרים דווח על תוצאה יישומית: שיפור בטכנולוגיות, מוצרים ושירותים, בעיקר בתחומים של ביולוגיה, מדעי הרפואה ומדעי החיים, מדעי הסביבה והחלל. בנוסף, בתשעה מחקרים ניתנו רישיונות לשימוש בטכנולוגיה לחברות ו-4% מהפרויקטים שמומנו הובילו להקמת חברות חדשות. בהתבסס על הידע שנצבר במרכזי הידע שהוקמו במסגרת התוכנית הוקמו שתי חברות נוספות. למחקרים שהתבצעו במסגרת התוכנית היתה חשיבות גם בהכשרת סטודנטים שהשתלבו לאחר סיום לימודיהם באקדמיה ובתעשייה. דוח המחקר שהוגש למשרד המדע כלל גם המלצות שעלו במחקר  להמשך שיפור התוכנית.