Informing
Policy
for Progress

תחזיות לצורכי כוח אדם מדעי וטכנולוגי : מודלים ומדדים

דפנה גץ, ציפי בוכניק, בלה זלמנוביץ, נועה זמר-בציר
דוח /
מאי 2013

שתפו

READ ONLINE

ציטוט

גץ, ד׳, בוכניק, צ׳, זלמנוביץ, ב׳, וזמר-בציר, נ׳ (2013). תחזיות לצורכי כוח אדם מדעי וטכנולוגי : מודלים ומדדים. מוסד שמואל נאמן.
https://www.neaman.org.il/predictions-human-resources-models-indicators-heb/

עבודה זו הוזמנה על ידי תת הוועדה לקשרי אקדמיה-תעשייה של המועצה הלאומית למחקר ופיתוח אזרחי (מולמו”פ).
אחת המטרות של ועדה זו היא בחינה מחודשת של התאמת ההכשרה שניתנת במסגרת המוסדות להשכלה גבוהה לצרכי המשק העתידי.
ישנה הסכמה בקרב קובעי מדיניות ואנשי אקדמיה שהשקעות בהון אנושי מניבות רווחים לפרט, לארגונים ולחברה בכללותה. לאנשים משכילים יש סיכויים גבוהים יותר להשתלב בשוק העבודה, ולהרוויח יותר.
התועלת של השכלה לחברה מתבטאת בצמיחה כלכלית, לכידות חברתית ואחוזי פשיעה נמוכים. ברם, למרות שחינוך, הכשרה ולמידה לאורך מעגל החיים (life long learning) הם צורה מבטיחה של השקעה, יש להקצות את המשאבים המבוקשים לכך באופן יעיל. חשוב לקחת בחשבון שמערכת ההשכלה וההכשרה תהיה גמישה ומותאמת לשינויים בכישורים הנדרשים בשוק העבודה, לאורך זמן.
אתגרים אלו אינם עומדים רק בפני קובעי המדיניות, אלא גם בפני המוסדות להשכלה גבוהה, חברות וגם אנשים פרטים. הכשרה והשכלה מותאמים לצורכי השוק יתרמו לרווחה האישית של העובד, לתחרותיות ולחדשנות של החברות במגזרי המשק השונים ולחברה בכללותה. למרות שקיימת אחידות דעים בנוגע לחשיבות של כוח אדם משכיל ומיומן, התאמת הכישורים וההכשרה לשוק העבודה העתידי איננה ודאית. מאחר ובישראל לא קיים גוף שעוסק בתחזיות לגבי היצע וביקוש של כוח אדם מדעי וטכנולוגי ולגבי התפתחויות טכנולוגיות, מוסד נאמן התבקש להציג סקירת ספרות של תחזיות כוח אדם ומחקרי חיזוי טכנולוגיים הנעשים במספר מדינות OECD.

החלק הראשון של העבודה כולל סקירת ספרות של תחזיות טכנולוגיות הנעשות במספר מדינות (בריטניה, אירלנד), מטרות החיזוי הטכנולוגי, המתודולוגיות לצורך מחקרי החיזוי (סקר דלפי, סדנאות מומחים ועוד). כמו כן, העבודה כוללת סקירה של ממצאי התחזיות לגבי אופי התעשייה בעשורים הקרובים, התפתחויות טכנולוגיות עתידיות והשפעתן על שוק העבודה.

החלק השני של העבודה כולל:

  1. סקירת ספרות של מודלים בשימוש לצפי דרישות וצרכים לכוח אדם – פרק זה הציג את הרקע, היתרונות והמגבלות של מודלים לתחזיות צרכי כוח אדם לשוק העבודה במדינות שונות בעולם.
  2. הצגת מודלים לחיזוי כוח אדם – בפרק זה הוצגו באופן כללי סוגי המודלים וכיצד הם מיושמים במדינות שונות. כמו כן הוצגו מודלים של תחזיות כוח אדם בארה”ב, בקנדה ובאירלנד.
  3. סקירה על התחזיות לפי משלח יד שהתבצעו בישראל בתחומי היי-טק, ההוראה, הבריאות ועוד.
  4. הצגת נתונים על כוח העבודה בישראל – בפרק זה מוצגים הנתונים הזמינים הקיימים בישראל והדרושים לביצוע תחזיות של כוח אדם.

עבודה ראשונית זו תשמש את הועדה בדיון על הצורך בהקמת תשתית בישראל לתחזיות צרכי כוח אדם מדעי וטכנולוגי, התפתחויות טכנולוגית עתידיות והשכלה נדרשת בישראל, תשתית שקיימת במדינות מפותחות בעולם.

קבצים להורדה:

Upcoming Events