תחזיות טכנולוגיות לצורכי כוח אדם מדעי וטכנולוגי - 2019

צטט כ:
גץ דפנה, בוכניק ציפי, גלעד ורד, ציפרפל סימה. תחזיות טכנולוגיות לצורכי כוח אדם מדעי וטכנולוגי - 2019 חיפה, ישראל, מוסד שמואל נאמן, 2019. https://neaman.org.il/Technological-forecasting-for-scientific-and-technological-human-resources-2019

מחקר זה בוצע במסגרת מכרז ארבע שנתי עבור המועצה הלאומית למחקר ולפיתוח במשרד המדע והטכנולוגיה. מטרת המחקר לבצע תחזיות צרכי כוח אדם מדעי וטכנולוגי לתחומים/מקצועות נבחרים לטווח קצר (10 שנים), בהתבסס על תחזיות טכנולוגיות עולמיות שהותאמו לישראל. הרציונל הוא כי עבודה זו תסייע בהרחבת ההבנה והידע בנוגע לדרישות עתידיות לכוח אדם מדעי וטכנולוגי תוך התמקדות בנושאים מסוימים ובהכוונה וקביעת סדר עדיפויות בהשקעות להכשרות כוח אדם במדע וטכנולוגיה בתחומים נדרשים. 

שני העשורים האחרונים מתאפיינים בחדירה מואצת של טכנולוגיות חדשות בתחומי הרובוטיקה, התקשורת ומערכות המידע, ננו-טכנולוגיה, ביוטכנולוגיה, אנרגיה ועוד. טכנולוגיות אשר משפיעות על כל תחומי המשק השונים (בריאות, חינוך, תעשיה, חקלאות, מסחר ועודומכתיבות דפוסי עבודה חדשים, מקצועות חדשים מול מקצועות נעלמים והכשרות ומיומנויות מתאימים. במגזר העסקי בישראל נשמעת לעיתים קרובות הטענה על מחסור בכוח אדם בתחומים שונים (סייבר, מחשבים, חשמל, מים, אנרגיה, סביבה, בינוי, תשתיות ועוד). עולה הצורך לבחון האם החינוך הטכנולוגי/מקצועי והחינוך האקדמי הקיים נכון להיום, מכשירים כוח אדם מתאים על מנת לענות על צרכי השוק. גיבוש מדיניות מדע וטכנולוגיה לטווח ארוך הוא משימה חשובה המבוססת על ניתוח מגמות ההתפתחות של התחומים השונים לאורך זמן, הבנת התרומה האפשרית של תחומי המדע והטכנולוגיה לכלכלה ולחברה ואיתור המחסומים המעכבים את ההתפתחויות האפשריות (המרכז הבינתחומי לחיזוי טכנולוגי, 2001).  

בכל שנה נבחרו שני נושאים למחקר עומק:  

  • בשנה א' למחקר:  
  • אגרו-טק  - שייך לתחום Biotechnologies 
  • פוטוניקה  שייך לתחום Digital technologies  
  • שנה ב' למחקר:  
  • הדפסת תלת ממד - שייך לתחום Advanced materials 
  • רפואה מותאמת אישית וגנומיקה - שייך לתחום Biotechnologies 

לשנה זו,  שנה ג' למחקר - נבחרו שני הנושאים: 

  • אגירת אנרגיה - שייך לתחום Energy and Environment 
    תחום אגירת אנרגיה שייך לתחום אנרגיות מתחדשות ואנרגיות אלטרנטיביות זהו אחד התחום המוגדרים כתחום הטכנולוגי הבא שיביא שינוי משמעותי לתעשיית האנרגיה. ככזה, פרק זה סוקר את התחום בעולם ואת הפוטנציאל להתפתחות וכן תמונת מצב בישראל בהיבט של כוח אדם ותשתיות.  
  • ערים חכמות  תחום מקיף הכולל בתוכו נושאים רבים ( תחבורה, IOT, סנסורים, רשת חכמה ועוד). 

בכל אחד מהנושאים בוצעו תחזיות לצרכי כוח אדם מדעי וטכנולוגי לעשור הקרוב על מנת לסייע בהכוונה וקביעת סדר עדיפויות בהשקעות להכשרות כוח אדם במדע וטכנולוגיה בתחומים אלה.  

אנו תקווה כי עבודה זו תסייע בהרחבת ההבנה והידע בנוגע לדרישות עתידיות לכוח אדם מדעי וטכנולוגי ובהכוונה וקביעת סדר עדיפויות בהשקעות להכשרות כוח אדם במדע וטכנולוגיה בתחומים נדרשים. 

פרסומים נוספים שיכולים לעניין אותך

גודל טקסט:
שינוי צבעי האתר:
מקשי קיצור
S - עבור לתוכן העמוד
1 - עמוד הבית
4 - חיפוש
הצהרת נגישות