חדשנות של חברות רב-לאומיות בישראל: עדות מנתוני פטנטים ומסקר מרכזי מו"פ

פרסום זה הוא חלק מחבילת עבודה מס' 7 של פרויקט PICK-ME במסגרת האיחוד האירופי: "התפתחות הביקושים, פיתוח סקוריאלי וארגון פעילות החדשנות" והינו חלק ממטלה מס' 4 "הביקוש לחדשנות ושיקולי המיקום של חברות רב-לאומיות".

מטרת המחקר היא לבחון את ההשפעה של חברות רב לאומיות  על המשק הישראלי במונחים של ביקוש לחדשנות. המחקר מתמקד בשתי השפעות של החברות הרב-לאומיות על המשק הישראלי: (1) זליגות ידע והשפעות החיוביות על הכלכלה המקומית הנובעות מפעילות מרכזי המו"פ הזרים בישראל היוצרת ביקושים מקומיים לפעילות כלכלית מוטת-חדשנות. (2) ההפסד הפוטנציאלי למשק הישראלי הנגרם כתוצאה מהניצול הזר של טכנולוגיה, ידע וקניין רוחני ישראלי.

נתונים ברמת הפירמה, המכילים מידע על המאפיינים של חברות זרות ומקומיות קושרו לבסיס נתוני הפטנטים PATSTAT  על מנת ללכוד את היקף הפעילות ההמצאתית המבוצעת על ידי חברות אלו. בנוסף שאלונים קצרים, המורכבים משאלות פתוחות נשלחו לנציגים (ברמת מנכ"ל, סמנכ"ל או מנהל פיתוח עסקי) של מרכזי המו"פ הזרים. מטרת השאלונים היא להבין את מדיניות הקניין הרוחני של מרכזי המו"פ הזרים ולחקור את הקשר בין החברות הרב-לאומיות לבין חברות מקומיות.

מרכזי הפיתוח הזרים של החברות הרב לאומיות נמצאו כבעלי תפקיד מכריע לעידוד הביקוש לחדשנות. ממצאי המחקר מראים כי הפעילות של מרכזים אלה מייצרת ביקוש למוצרים ושירותים המסופקים בחלקם על ידי החברות המקומיות. מרכזי המו"פ הזרים יוצרים ביקוש לשירותי פיתוח תוכנה, אלגוריתמים, עיצוב מוצר ואספקת ציוד מחשוב ותקשורת, המבוצעים על ידי חברות ישראליות. המחקר מצא כי חברות הזנק קטנות הן הנהנות העיקריות מזליגת הידע ממרכזים אלה אל תוך המשק המקומי. ידע זה, שמועבר בדרך כלל על ידי עובדים שעוזבים את המרכזים הזרים ועוברים לעבוד בחברות הזנק מקומיות, מאפשר לחברות המקומיות לבצע מו"פ מורכב ולייצר פתרונות היכולים להשתלב במוצרים של חברות הגלובליות. התרבות הארגונית במרכזי המו"פ הזרים זולגת גם היא לחברות המקומיות ומשפרת מהותית את היכולת התחרותית הגלובלית שלהן. השפעות שליליות שנמצאו: הפסד הפוטנציאלי למשק הישראלי הנגרם כתוצאה מניצול זר של טכנולוגיה, ידע וקניין רוחני ישראלי.

גודל טקסט:
שינוי צבעי האתר:
מקשי קיצור
S - עבור לתוכן העמוד
1 - עמוד הבית
4 - חיפוש
הצהרת נגישות