סקירת מחסור כוח אדם בתחומי הבינה המלאכותית בישראל

לאור ההשפעות המהפכניות של תחום הבינה המלאכותית ומדע הנתונים על מחקר ופיתוח בתחומי התעשייה, התשתיות, הביטחון, הבריאות, התרופות והחומרים, והצפי להתרחבות השפעות אלה ולהאצתן, החליטו מדינות רבות בעולם לרכז מאמץ מיוחד בקידום תחומים אלה.

לפי פורום תל"מ קיימים מספר אתגרים הקשורים להון האנושי הליבתי בתחומי הבינה המלאכותית ובהם כמות קטנה של אנשי סגל בתחום באוניברסיטאות (פחות מ-70 פעילים) וזליגה של אנשי סגל מהאקדמיה למרכזי מחקר של חברות מחד, ואינדיקציות ברורות למחסור בעובדים טכנולוגיים בתעשייה וקושי בגיוסם מאידך.

בשנים 2018-2017 פרסם מוסד שמואל נאמן סדרת דוחות תחת הכותרת "בינה מלאכותית, מדעי הנתונים ורובוטיקה חכמה". במסגרת זו פורסמו בסוף 2018 ממצאי סקר חברות שערך מוסד נאמן בקרב 160 חברות (מתוך 650 החברות שפעלו בתחום בישראל באותה התקופה). סקר זה מצא כי באותה התקופה עבדו בחברות בישראל כ-9,000 עובדים בתחומי הבינה המלאכותית, מדעי הנתונים והרובוטיקה החכמה בישראל שמתוכם כ-4,100 בעלי תארים מתקדמים. עוד מצא הדו"ח שנכון לאותה העת היו חסרים כ-5,800 עובדים, מתוכם כ-2,900 בעלי תארים מתקדמים.

יש לציין שדו"ח זה לא הפריד בין צוותי מחקר ליבתי לצוותי פיתוח, וממילא חל שינוי משמעותי בשוק, ובתוכו גידול חד במספר החברות מכ-650 בעת ביצוע הסקר לכ-2,000 ומעלה באמצע שנת 2023, כך שאין אפשרות להסתמך על נתונים אלו לצורך תכנון מדיניות.

מטרת המחקר הנוכחי, אשר הוזמן על ידי רשות החדשנות, היא בדיקת מספר עובדי המחקר החסרים בתעשייה בתחומי המחקר בבינה המלאכותית על מנת לסייע לקביעת המדיניות המוצעת לצמצום מחסור זה.

פרסומים תחת הנושא

גודל טקסט:
שינוי צבעי האתר:
מקשי קיצור
S - עבור לתוכן העמוד
1 - עמוד הבית
4 - חיפוש
הצהרת נגישות