מחקרי אוכלוסייה באפידמיולוגיה מולקולרית של סרטן בישראל

במסגרת מוסד שמואל נאמן, מבוצעים ע"י המחלקה לרפואת הקהילה ואפידמיולוגיה (המרכז הארצי לבקרת סרטן, המרכז הרפואי כרמל והפקולטה לרפואה ע"ש רפפורט בטכניון) מחקרים שמטרתם לאסוף מידע על מאפייני וגורמי התחלואה בסרטן באוכלוסייה הישראלית על רבדיה האתניים השונים. התחלואה בסרטן היא בדרך כלל תולדה של חשיפות שונות של האדם הנובעת  בעיקר מהתנהגותו והמבנה הגנטי האישי שלו.
עד כה נכללים במחקרים למעלה מ- 12,000 משתתפים, כמחציתם חולים בסרטן וכמחציתם ללא סרטן המשמשים כקבוצת ביקורת ועוברים את אותם תהליכי מחקר כמו קבוצת החולים. במחקרים נכללים כ- 4,000 חולי סרטן המעי הגס, וכ- 2,500 חולות סרטן השד. בנוסף נכללים במחקרים חולות בממאירויות גינקולוגיות, חולים בלימפומה ולאחרונה גם חולים בסרטן הריאה.  משתתפי המחקר מתגוררים באזור גיאוגרפי מוגדר בצפון הארץ הכולל את אזורי האשפוז של בתי החולים העמק בעפולה, הגליל המערבי בנהרייה, והמרכזים הרפואיים רמב"ם, בני ציון וכרמל בחיפה. כל החולים המעורבים במחקרים עוברים ראיון אישי בבית החולים או בביתם ובו הם מתבקשים לענות על שורה ארוכה של שאלות  הנוגעות לגורמי סיכון והגנה אפשריים לסרטן (כמו עישון בהווה או בעבר, הרגלי תזונה, פעילות גופנית, חשיפות להורמונים, היסטורית רביה, לקרינה מסוגים שונים, לחומרים מסוכנים, סיפור משפחתי של סרטן ועוד). בנוסף נלקחות מהמשתתפים דגימות דם ונלקחת דגימת רקמה מחולי הסרטן במהלך הניתוחים שהם עוברים. חומרים אלו משמשים למגוון רחב של בדיקות מולקולריות.  הבדיקות המולקולריות מסייעות באפיון גנטי של המשתתפים, באפיון גנטי של גידולים שונים ובהגדרת סמנים של סיכון יתר. כחמישה עד עשרה אחוז מכלל המשתתפים במחקר משתייכים לקבוצת סיכון יתר גנטית שניתן לזהותה בבדיקות הדם.

נתוני המחקרים משמשים תשתית מידע, להפעלת מדיניות מניעה וגילוי מוקדם של סרטן בישראל, ומאפשרים טיפול מכוון ונקודתי בגורמי סיכון משמעותיים לאוכלוסייה הישראלית או לקבוצה דמוגרפית מסוימת באוכלוסייה.  כמו כן, מאפשרים נתוני המחקר את הערכת ההתנהגות הקלינית בקבוצת החולים, מבט על שיעורי ההישרדות ועל המשפיעים על ההישרדות מסרטן בארץ.  המידע הדמוגרפי הנאסף במחקר מאפשר להציג תמונת מצב תחלואה ומצב גורמי סיכון בחולים ובבריאים לפי קבוצות דמוגרפיות שונות (יהודים/ערבים, גברים/נשים, עולים/ותיקים, צעירים/מבוגרים).

עד היום התפרסמו תוצאות מהמחקרים המדוברים במאמרים רבים ובכללם בעיתונים המובילים New England Journal of Medicine, Science, Nature Genetics, and the Journal of the National Cancer Institute.

פרסומים תחת הנושא

גודל טקסט:
שינוי צבעי האתר:
מקשי קיצור
S - עבור לתוכן העמוד
1 - עמוד הבית
4 - חיפוש
הצהרת נגישות